In ToLiDi’s nieuwe interviewreeks Positief Ondernemen vertelt “tattoo artist” Tjerk Merema over het ondernemerschap, het geheim van zijn succes en passie voor tatoeëren.

Van je hobby je beroep maken. Wat voor velen misschien een droom lijkt, maakte Tjerk Merema waar. Inmiddels tatoeëert hij alweer zeven jaar, en heeft hij als zelfstandig ondernemer sinds een jaar ook zijn privéshop.

“Van kleins af aan was ik altijd al bezig met tekenen. Stripfiguren, karikaturen. Met de intrede van het ‘tattootijdperk’ zo’n tien jaar geleden – toen tatoeages echt populair werden en iedereen er een wilde – begonnen vrienden te vragen of ik eens een ontwerp voor hun tattoo kon maken. Ik merkte dat ik het interessant vond en kreeg steeds meer verzoeken. Omdat ik niet meer de ‘middle man’ wilde zijn besloot ik om zelf te gaan tatoeëren. Zo oefende ik eerst op mezelf, later op vrienden en op collega’s.”

Koksopleiding

Tjerk heeft een koksopleiding gedaan en werkte destijds fulltime in de keuken van restaurant De Machinist in Rotterdam. Het tatoeëren deed hij in zijn vrije dagen.  “Maar ik merkte dat mijn werk in de weg ging staan van het tatoeëren. Want steeds meer mensen wisten me te vinden, het werd drukker en het ging me dagen dat tatoeëren ook een manier is om geld te verdienen.”

Professioneel

“Ik werkte vanuit een klein kamertje in mijn eigen huis en wilde het professioneler aan gaan pakken. Ik ben toen parttime in de keuken gaan werken en een paar dagen in een professionele tatoeageshop. Maar ik voelde dat als ik half in de keuken bleef werken, ik niet die progressie maakte die ik nodig had om fulltime te gaan tatoeëren. Daarom besloot ik de stap te wagen en 100 procent voor het tatoeëren te gaan.”

Eigen plek

“Een eigen plek leek me stiekem wel fijn. Qua werk ben ik netjes en gestructureerd en als je met mensen samenwerkt in een shop moet je rekening houden met elkaar en je aanpassen. Als dat niet kan moet je het zelf gaan doen. Dus begon ik mijn privéshop. Omdat ik al kleine stappen had genomen was de overgang niet zo groot, maar ik vond het wel spannend om voor mezelf te beginnen. Als zelfstandig ondernemer heb je toch geen vangnet.”

“Bijzonder dat iemand je vertrouwt met zoiets blijvends als een tatoeage”

Creatief

“Ik heb gemerkt dat als je tijd en aandacht stopt in iets wat je écht graag wilt, het wel goed komt. Mijn vader zegt altijd: ‘de dag dat je met tegenzin naar je werk gaat, is de dag dat je iets anders moet zoeken.’ En dat heb ik altijd gedaan: ik heb altijd iets gedaan wat ik leuk vind. Nu ben ik nog steeds creatief en met tekenen bezig, net als vroeger. In de keuken werken vind ik ook hartstikke leuk, maar dat kan ik altijd nog doen en voelt wel als een stap terug nu ik ben gaan tatoeëren.”

Privéshop

Tjerk heeft zijn privéshop in een lokaal in De Machinist, dat ook werkplekken verhuurt aan ondernemers. Momenteel werkt hij van maandag tot en met zaterdag en uitsluitend op afspraak. Zijn specialiteit is lettering en black and grey. “Maar ik heb alles wel een keer gedaan, want daardoor leer je ook. Kijk, het blijft bijzonder dat iemand jou vertrouwt met iets dat zo blijvend is. Je tekent op iemands huid, die toewijding die je daarvoor moet hebben vind ik speciaal. En eerst waren het alleen vrienden, toen vrienden van vrienden en nu wordt mijn kring steeds groter.”

Instagram

“Mijn klanten komen via mond-tot-mondreclame of via mijn Instagram bij mij terecht. Ik bepaal zelf welke tatoeages ik zet en bij wie. Zo moeten klanten boven de 18 zijn en weiger ik ontwerpen van andere tatoeëerders, dat is een ongeschreven regel. Ik blijf kritisch in mijn werk, zorg dat ik achter het ontwerp sta en check alles dubbel, zeker als het om tekst gaat. Het is fijn om voor mezelf te werken en met niemand rekening te hoeven houden.”

Instagram: tattootjerk

written by: Laura Tenret (www.lauratenret.nl)

powered by: ToLiDi Advies & Finance

Copyright @ Tolidi

Pin It on Pinterest

Share This