“De acceptatie van mijn haar leidde tot mijn ondernemerschap”

Uit heel het land reizen vrouwen met krullend haar af naar Rotterdam. In Delfshaven zit namelijk de succesvolle kapsalon Morango Curls , waar Irina Silva Fortes haar klanten knipt op een unieke manier. “Vrouwen komen bij mij niet voor een gewone knipbeurt: ik herintroduceer ze met hun eigen haar.”

Drive
“Voordat ik mijn eigen kapsalon begon kon ik nooit mijn drive vinden: ik ging van studiehoppen naar jobhoppen. Totdat ik vanwege mijn thuissituatie – mijn zoontje is verstandelijk gehandicapt en heeft veel zorg nodig – in een uitkering terecht kwam. Geen enkel werk sloot aan omdat ik volgens mijn werkgevers niet flexibel genoeg was. Zie je werk maar eens om ziekenhuisafspraken te plannen, dat gaat niet.”

Research
“Toen ik een tijdje thuiszat besloot ik twee vliegen in één klap te slaan. Ik had weinig centjes, waardoor ik niet meer geregeld naar de kapper kon, wat wel nodig was met mijn haar. Want in onze cultuur – ik ben Kaapverdische – is je haar echt wel een ding. Krullend haar wordt gezien als onhandelbaar en minder mooi. Ik kon het niet meer laten straighten, mijn haar zag er niet uit vond ik, dus ging ik research doen wat ik zelf eraan kon doen.”

Experimenteren
“Ik ging experimenteren, omarmde mijn natuurlijke haar en mensen in mijn omgeving begonnen mij om advies te vragen. Hier wilde ik iets mee gaan doen dus stiekem deed ik in de avonduren een kapperscursus. Dat viel tegen want er werd over alles gesproken behalve over krullen. Ik mocht ook geen krullenmodellen meenemen om op te oefenen, in een multiculturele stad als Rotterdam! Met mijn certificaat op zak besloot ik dat ik meer wilde leren dus ging ik op eigen houtje naar New York, naar een kapsalon waar ze werkten met de Deva Cut-methode (een techniek waarbij het haar droog en krul voor krul wordt geknipt).”

Gouden zet
“Daar deed ik een opleiding en weer thuis in Rotterdam heb ik een stoel gehuurd in een beautysalon. Dat vond ik supereng: de risico’s die ik nam, de uitkering die ik vaarwel moest zeggen. Maar ik dacht ook: don’t worry, you’re not gonna die. Het bleek een gouden zet te zijn want de zaak ontplofte, zo druk was het. Binnen acht maanden was ik uit het pand gegroeid en al het geld dat ik met dat stoeltje had verdiend kon ik investeren in een nieuwe zaak. Wel spannend, maar ik had al zoveel battles overwonnen dat ik het gewoon moest doen.”

“Stop met het vechten tegen je krullen en luister ernaar”Media

“Toen kwam de media erbij: onder meer de Volkskrant maakte een reportage waarna het helemaal een daverend succes was en ik maanden volgeboekt zat en nog steeds zit. Vrouwen komen bij mij ook niet voor een gewone knipbeurt: ik herintroduceer ze met hun eigen haar. Stop met het vechten tegen je krullen en luister ernaar, vertel ik ze. Wat ook goed werkt zijn de before/after-foto’s.

De meest opvallende transformaties plaats ik op Facebook, die zijn echt een hit.”

Eigen haarproducten
“Daarnaast heb ik ook een eigen lijn met haarproducten. Voorheen haalde ik alles uit Amerika, maar door de invoerrechten was dat gewoon erg duur. Ik wilde ook iets van mezelf op de markt, want als er iets met mij gebeurt en ik niet meer kan knippen moet ik toch zorgen dat er geld binnenkomt. Ik had nooit gedacht dat ik met dit alles mijn eigen brood kon verdienen en met het succes besef ik ook wel dat ik me in een luxepositie bevind.”

Out of the box
“Maar als ondernemer moet je geen vrees hebben, ook al lijkt je idee nog zo belachelijk. Denk out of the box en doe wat je wil. Als ik had geluisterd naar de kappersopleiding was ik hier nooit gekomen. Niemand kon me garantie geven, maar ik had er schijt aan. Ik maakte me nooit echt druk want voelde dat er wel een oplossing zou komen: bij tegenslag moet je niet erbij gaan liggen alsof je doodgaat. Ik doe nu wat ik denk dat goed is, dat werkt voor mij en je ziet het aan de terugkerende klanten. Die zijn me al trouw vanaf dag één, toen ik vanuit dat kleine kamertje werkte.”

Laura Tenret, www.lauratenret.nl

 

 

Copyright @ Tolidi

Pin It on Pinterest

Share This