“Impossible is nothing, zeg ik altijd”

Na je afstuderen cold turkey starten met een eigen architectuurbureau, fulltime en midden in de crisis. Mathis J. Bout van URBMATH deed het. Vijf jaar later leidt hij het succesvolle bureau in nieuwe urbane architectuur en staat hij aan het hoofd van een dynamisch team.

“Vanaf m’n negende wist ik al dat ik architect wilde worden”, vertelt Mathis. “Mijn oom werkte destijds bij de stedenbouwkundige dienst in Stuttgart en op een dag mocht ik met hem mee naar zijn werk. Ik was gelijk betoverd door wat ze daar allemaal deden.” Hij noemt het een gift en een vloek dat hij zo jong al wist wat hij wilde worden: “Als je al zo lang weet wat je wil, moet je ook heel veel doen wat je niet nodig hebt.”

Zodoende bewandelde Mathis een lange weg, het verplichte traject naar zijn droombaan. Hij was ‘opgezadeld met een laag advies’ op school en doorliep de mavo, havo, Bouwkunde om vervolgens in te stromen op de TU in Delft. “Ik ben er eigenlijk against all odds gekomen, door van jongs af aan te visualiseren wat ik nu doe voor werk. Ik leef nu mijn droom!”

Naar aanleiding van zijn afstudeerproject over grootstedelijke (sub)culturen in relatie tot binnenstedelijke (her)ontwikkeling begon hij in 2010 zijn eigen bureau: URBMATH. “De architectuur is een uitdagende branche en destijds was het een barre tijd. Je hoorde alleen negatieve geluiden dus ik vind het mooi om een signaal te geven dat het wel kan. Impossible is nothing, zeg ik altijd. Je moet zorgen dat je een visie hebt die je kunt bewerkstelligen. Je moet nadenken over een strategie, daar een lijn in trekken en voor een bepaalde continuïteit zorgen.”

In het begin was het bikkelen en werkte hij van zondag tot zondag. In het eerste jaar slaagde hij erin om, mede door zijn netwerk in te zetten, succesvol drie grote opdrachten binnen te halen. Vanaf toen groeide URBMATH gestaag.

“‘Ik’ is ‘wij’ geworden, dat vind ik mooi om te zien. Ik werk nu met een team van twee tot zes personen en daaromheen per project een aantal experts. Iedereen is op elkaar ingespeeld.” En geen ellenlange werkweken meer, want “ sinds twee jaar hebben we een vierdaagse werkweek. Door een efficiëntieslag doen we meer werk in een kortere tijd.”

Mathis werkt daarom graag samen met ToLiDi, omdat de combinatie van deskundigheid, betrokkenheid en de hantering van korte communicatielijnen hem erg aanspreken. “ToLiDi is geen log bedrijf waarbij je het gevoel krijgt dat je een van de velen bent, maar een compact en flexibel bedrijf met een grote mate van professionaliteit.”

In september 2015 bestaat URBMATH vijf jaar, wat voor plannen heeft Mathis voor de komende vijf jaar? “Ik sta aan het begin van een reflectie over de afgelopen jaren, dus naar aanleiding daarvan kijk ik naar de toekomst. Maar ik ben vrij ambitieus, dus reken maar dat ik met een paar pionnetjes ga schuiven.”

Door Laura Tenret, journalist | tekstschrijver | redacteur | www.lauratenret.nl
Meer weten over URBMATH? www.urbmath.com

 

Copyright @ Tolidi

Pin It on Pinterest

Share This