Een eigen zaak had ik nooit durven dromen”

Sam Tesfai prijst zich nog elke dag gelukkig met zijn eigen zaak. “Onvoorstelbaar, dit had ik nooit durven dromen. Ik ga elke dag fluitend naar mijn werk.” Dat was ooit wel eens anders, toen hij nog als elektromonteur werkte. “Dat was niks voor mij, dus hielp ik af en toe bij mijn zus in de zaak. Zij had een café in Delfshaven waar ze ook Ethiopisch eten verkocht. Ik zag bij mijn zus dat er behoefte was aan Afrikaans eten en besloot met mijn neef ook een eigen zaak te beginnen. Hij in de keuken en ik in de bediening.” In 2003 ontstond zo De Smaak van Afrika aan de Goudsesingel in Rotterdam. Vooral in het begin was het hard knokken, maar geleidelijk aan kreeg de zaak een eigen vorm. “Eerst zag het eruit als een bruin café. Al ons geld zat in de aankoop maar zodra we een beetje verdiend hadden stopten we dat in het interieur.” Zodoende kwamen er elke keer meer schilderingen bij, totdat het de bonte kleurenpracht werd die het restaurant nu is. “Mensen kunnen bij ons terecht voor authentieke Oost- en West-Afrikaanse gerechten. Ik kom zelf uit Eritrea, maar omdat mensen niet altijd van Oost-Afrikaans eten houden hebben we ook West-Afrikaanse gerechten, bijvoorbeeld uit Senegal. Ik wil laten zien dat Afrika ook wat anders te bieden heeft dan die ellende die je altijd op het journaal ziet. Gezelligheid, sociale contacten, lekker eten. Dat is óók Afrika.” Het concept van De Smaak van Afrika sloeg aan, mensen stonden in de rij om een tafeltje te bemachtigen. In 2009 waren ze zo gegroeid dat Tesfai besloot een tweede zaak te openen, Viva Afrika op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. “Vooral in de crisis, die toen net begon, was het soms wel zwaar. Soms denk ik: had ik het maar bij één zaak gehouden, maar ik zou het toch ook niet willen missen.” “Hoe ik alles voor elkaar gekregen heb? Vanaf dag één gewoon mijn best doen. Van huis uit heb ik geleerd om hard te werken, maar ik heb het niet meegekregen om een eigen zaak te runnen. Ik heb geen vaste planning: ik begin aan mijn administratie en als het druk is in de zaak spring ik bij in de bediening. Ik ben een goede gastheer en kan goed problemen oplossen en ingrijpen, maar georganiseerd werken vind ik soms lastig. Gelukkig helpt Tony de Pina Gomes van ToLiDi Advies & Finance me daarmee. Ik leer elke dag bij.” Door Laura Tenret, journalist | redacteur | tekstschrijver

Copyright @ Tolidi

Pin It on Pinterest

Share This